Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


lovak természetesen

2009.08.26

 

Újra találkoztak a Bala-Sa Natural Horsemanship hívei. A helyszín ezúttal az Appaloosa Ranch volt, Szőcén. Egy egy hetes felnőtt tábor zárásaként Sárffy Tamás bemutatót tartott végzőseinek és az érdeklődőknek birtokán.

Sárffy nem híve a más, hazai természetes lovasok által néha választott önfényezésnek. Véleménye szerint a "Bala-Sa Natural Horsemanship egyfajta filozófiával társult lovas életforma, melyben legfőbb cél a lovak, a természet, az élőlények tisztelete, és a velük való harmonikus együttélés. Nem a gyors, a múló dicsőség, hanem a tartós barátság kiépítésére törekednek azok akik a Sa Natural Horsemanshipet választják életformájukként, ami lovaglási stílustól függetlenül, természetes mozgásra, természetes lovaglásra ösztönöz."

Borúra derű

Az esős idő ellenére sokan vettek részt a bemutatón. Az idérkezőket a házigazda vezette körbe a csaknem 20 hektáros birtokon. A ranch festői szépségű környezetben helyezkedik el, a körmendi születésű Sárffy szülőföldjéhez közel lelt otthon appaloosa ménesének.

Mészáros Judit, a lovastábor egyik résztvevője elismerően szólt a helyszinről: "Első pillantásra világossá vált, hogy házigazdáink igazi lovasemberek, mert az elsődleges szempont a ranch kialakításában a lovak kényelmes, minden igényt kielégítő elhelyezése volt. Tágas fákkal tarkított legelők, fából készült kapuk, beállók, körültekintően kialakított etetőhelyek szolgálják a lovak kényelmét. A képzéshez pedig ideális méretű körkarám, nagy karám, dobogó, bóják, fahíd és egyéb eszközök állnak rendelkezésre."

Sárffy Tamásék akcióban - gyerekjáték

Tanúi lehettünk annak is, hogy egy korábban sok problémát okozó nagyméretű, de korát tekintve csikó ló milyen fegyelmezetten megy gazdája mögött, ellenkezés nélkül hajtja végre a feladatokat, sőt, tiltakozás jele nélkül fogadja el a rárakott nyerget.

A kétnapos összejövetel előzményeként a hét folyamán L1 és L1-2 szintű tábort is szerveztek a házigazdák, így a program részeként az idelátogatóknak alkalmuk volt megnézni, hová jutottak el a lovak és lovasaik.A lovasok először földről dolgoztak lovaikkal, majd pedig nyeregből. Ebben nagy hangsúlyt kapott a hajlítás, például szabályos körök lovaglása révén, mely korántsem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek látszik. Megtapasztalhatták a kiképzett lovak irányíthatóságának könnyedségét, az együttműködésre való készségüket.

Mendöl Nóra aki tavaly óta foglakozik a Bala-Sa Natural Horsemanshippel, az L1 szint elvégzése után folyamatosan gyakorol társával, Préri nevű lovával aki a táborba is elkísérte. Nóra elmondása szerint sokat fejlődött, főleg az irányítás, hajlítás, és az összeszedett tempó, megy neki sokkal jobban. De a fahídon való átkelés, és vizesárok sem okoz nekik gondot.

Nóra jól érezte magát: "Új embereket ismertem meg, mindenkitől lehetett valamit tanulni, vagy éppen tanulságot levonni. Sajnálom hogy vége lett a hétnek, de most újjult erővel és önbizalommal látok neki az itthoni munkának, és gőzerővel készülünk a következő szint elérésére. Van még mit tanulni, és szeretném ha Tamás tudásából minél többet tudnék elsajátítani, és hasznosítani."

Bemutatták, mit tudnak

A bemelegítés lépésben történő hajlításokkal kezdődött, majd oldalléptetést is láthattunk. Utána ügetésben végrehajtott feladatok következtek, majd némi vágtamunka. Ezután a lovasok kivonultak a karámból, és következtek a látványos feladatok: fahídra felléptetés, megállás, továbbhaladás, meredek dombra felléptetés, vízen átkelés, fatörzsön átléptetés, egy különleges ’folyosón’ áthaladás, melybe előrefelé kell beléptetni, majd oldallépéssel haladni és végül hátrafelé kiléptetni, végül pedig egy olyan keresztrúdon történő gyakorlat végrehajtása, ahol szűk helyen kell fordulásokat, átléptetéseket végezni. A lovak szinte mindegyike ellenállás nélkül, teljes bizalommal csinálta meg, amit lovasa kért tőle.

Egy-két alacsonyabb képzettségű ló társai segítségével végrehajtotta a gyakorlatot, sőt a két csikós kanca kicsinye is majdnem minden feladatban követte anyját. Ezután még láthattuk, hogy ember és ló kapcsolata meddig fokozható: Lang Ferenc teljesen szabadon foglalkozott fiatal lovával, kötél és kötőfék nélkül.