Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Furioso - north star

2010.04.11

Furioso - north star

A korábbi nevén mezőhegyesi félvérként is emlegetett fajta, mint tipikus kettős hasznosítású ló vált közkedveltté. Egyedei elég erőteljesek és tömegesek voltak ahhoz, hogy fogatos lóként végezzék a hadsereg és a mezőgazdaság szállítási munkáit, de megőrizve az angol félvér nemességét, mozgását, a vadászlovaglások kedvelt hátaslovává is vált. Ez a kettőség jellemzi ma is e szilárd szervezetű lófajtát.

A furioso-north star fajta kialakulása az 1785-ben alapított mezőhegyesi ménes megalakulását követően 1841-ben kezdődött el. A hadászathoz szükséges és megfelelő nagy rámájú, csontos, tömeges, jó munka készségű egyedek előállítása volt a cél, így a felállított kancaanyaghoz kerestek megfelelő méneket a határainkon belül és kívül egyaránt. Folyamatosan vásárolták a méneket és ménjelölteket, így került Mezőhegyesre Furioso Senior és North-Star Senior is. Mind két mént alkalmazták a tenyésztésben, és néhány évjáratot követően került sor a két törzs szétválasztására és a négy geneológiai vonal alapítására ( Furioso „A”, Furioso „B”, North Star „A”, North Star „B” ), melyek egymással való szisztematikus kombinációja biztosította a fajtatenyésztéshez szükséges genetikai sokszínűséget. A felmerülő nem kívánatos hibákat és hiányosságokat jól megválasztott angol telivér mének segítségével javították. 1867-től számítható a furioso-north star – vagy mezőhegyesi-félvér –, mint fajta megjelenése.
A következő száz évben a történelmi események következtében a fajta fejlődése és elterjedése többször törést szenvedett, míg az 1980-as évek végén elhatározásra került, hogy a hagyományos magyar fajtákat újra felállítsák és megőrizzék a jövő nemzedéke számára.

A fajta rendkívül kedvelt volt mind katonai felhasználásban, mind mezőgazdasági hasznosításban. A fajtában vérfrissítésre mindig használtak telivér méneket, így az erősebben telivérezett egyedek inkább a hátas típusba, míg a kisebb telivér vérhányadúak a fogatló típusba tartoznak. A furioso-north star, amely meg tudta őrizni eredeti fajtajellegét és nyugodt vérmérsékletét, munkában és szabadidőben egyaránt ideális társ. Napjainkban a közepestől a nagy testméretek felé eltolódott, acélos szervezetű, nyugodt, de élénk vérmérsékletű, kiváló használati lovak. Száraz, nemes fej, kint ülő nagy szemek, széles agykoponya, kellően hosszú és ívelt nyak, laza tarkóval, kifejezett mar, jó kötés, széles, hosszú, enyhén csapott, izmos far, szabályos és egészséges végtagok, valamint a térölelő, laza, rugalmas mozgás jellemzi.

A fajta sokoldalú, de alapvetően hátas használatra alkalmas. Valamennyi lovassport szakágban vannak eredményesen versenyző egyedei.