Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Shagya - arab

2010.04.11

Shagya - arab

A shagya-arab a történelmi Magyaroroszágon és később az Osztrák-Magyar Monarchia területén alapított ménesek – Bábolna, Mezőhegyes és Radautz – „arab fajtájának” tisztavérű tenyésztésben, vagyis zárt törzskönyvben történő továbbfejlesztése. A tenyészcél egy nagyrámájú, bottal legkevesebb 150 cm marmagasságú arab ló, amely nemes, hátas és kocsilóként mindenki számára alkalmas. Mindazon lovak törzskönyvezhetők a shagya-arab méneskönyvben, melyek származása apai és anyai oldalon Bábolna, Mezőhegyes, Radautz, valamint a Monarchia állami és magán arab tenyészeteire visszavezethetők és amelyek a fajtatenyésztő egyesület által elismert méneskönyvben szerepelnek vagy abba felvehetők.

Az arab fajtába tartoznak azon lovak, melyek negyedik ősi sorában található 16 ős közül 14 elismert shagya-arab vagy elismert arab telivér. Az arab félvérnek pedig mindazon lovakat nevezzük, melyek negyedik ősi sorában a 16 ős közül 8 megtalálható valamely elismert arab telivér vagy shagya-arab méneskönyvben, és amelyek negyedik ősi sorában nincs ismeretlen ős. Mindkét fajta törzskönyvezési szabályai megegyeznek az arab telivér és a shagya-arab szabályaival, nyilvántartásuk a shagya-arab méneskönyv függelékeként jelenik meg. A szelekció származás, küllem és teljesítmény alapján történik.

Az angloarab az angol telivér és az arab keresztezéséből kialakult fajta, ahol a negyedik ősi sorban a 16 ős közül legalább tíz arab telivér, arab, shagya-arab, angloarab vagy angol telivér található, valamint a 16 ős között nincs ismeretlen származású egyed. Az arab és angol vérhányad külön-külön mindenkor legalább 12,5%-ot kell hogy elérjen. Nemes, szép, kifejezetten hátas célra alkalmas lovak tartoznak a fajtába, melyek kitűnően használhatók sportcélra is.